torsdag 22. desember 2011

Gammelt hus med nye vinduer

At kuldegradene uteble i November og at varmegradene var på vår side, var mildt sagt en fordel da vi skiftet ut alle de gamle vinduene for noen uker siden. Vi var lei av gamle og trekkfulle vinduer fra sent 1800- tall, selvom de var aldri så sjarmerende med sine "ruglete" vindusglass. En stor jobb var det også å sette inn og ut vinduer vår og høst. (Tilleggs- innervinduer som måtte settes inn mellom September- April)

Vi bestemte oss ganske sent på høsten, da tallene på gradestokken krøp nedover med fjorårets strømregninger friskt i minne. Selvom de voldsomme kuldegradene fortsatt har uteblitt kan vi kontstantere en helt utrolig og VESENTLIG forskjell. Her er noen råd til deg som tenker å gjøre det samme:

Vi skiftet ut 3 store 6- rams krysspost- vinduer, 4 x 4- rams krysspost og et lite vindu på 50 x 50 cm. Alle vinduer måtte bestilles etter spesialmål.
Jobben besto av litt egeninnsats og en snekker som ga en fastpris. Vi la ut flere anbud og hadde befaring  med 4-5 forskjellige snekkerfirmaer som ville ta hele jobben, inkludert å bestille vinduer med sine rabatter. Dette kom da på en god del mer en vårt budsjett. Det kan være lurt å forhøre seg med flere ift. å sammenligne pris og hva som inngår i jobben, som feks. bortkjøring av materialer og annet ekstra- arbeid. Siden det er et gammelt hus med mange uforutsette utfordringer kunne dette fort blitt mye mer.

Vi endte opp med å bestille selv, da vi fikk en bedre deal selv av en norsk kvalitetsleverandør, Lyssand, enn det de ulike snekkerfirmaene kunne tilby oss, som ville puttet rabatten de får i egen lomme. Vi hadde da sjekket priser med sikkert 10 forskjellige vindusleverandører. Priser og kvalitet varierte en del. Vær klar over at mange har materialer og produksjon som ikke innehar Norske standarder. Husk også at det som kan virke rimelig selvfølgelig har en hake: lavere innhold av tre, og mer PVC, ikke bergnet for norske forhold. Mange sier "nordiske forhold" men i mine øyne er det stooor forskjell på Norge og Danmark...

Man tar da noe mer risiko ift. riktige mål, reklamsjoner osv, men for å være på budsjett var vi nødt for å ta sjansen. Alle vinduene måtte bestilles etter spesialmål og hadde 5 ukers leveringstid. (Som da var 2-3 uker kortere enn andre.) De ble levert på døren, avtalt i prisen. Selve jobben var for 2 mann i 4 dager. Å sette inn/ ut vinduer var en mindre del av jobben, listing/ foringer var det som tok tid.
Bortkjøring og maling av lister valgte vi å gjøre selv, som også tok et par dager.

Lister innvendig og utvendig: Utvendig måtte det meste skiftes. Innvendig ville vi helst ta vare på så mye som mulig av de gamle profilerte listene så langt det lot seg gjøre. En del nye lister måtte vi kjøpe, men valgte da ubehandlet uten farge da de fleste leveres i standard farge "eggehvit", en farge som er mye gulere enn de fleste veggene våre innvendig. Vi ville heller male de selv. 

Vi endte opp med å holde oss på fastsatt budsjett, en varmere leilighet og en investering som forhåpentligvis gir utslag på  boligens verdi!

Noen nyttige linker:
4 kommentarer:

 1. Skikkelig fine vinduer.. Dere må ha en varm og fin jul! Hilse til alle. Julehilsen vestfra!!

  SvarSlett
 2. Takk:-) Kos dere på Vestlandet og feire Teddys første jul, det er jo litt spesielt...Stor klem!

  SvarSlett
 3. Sissel Myrbakken Sæther22. desember 2011 kl. 22:36

  Dette blir deilig Benedicte! Hus er ikke SÅ sjarmerende når det er like kaldt som i frysern, det er godt å ha det litt varmt og godt, særlig med disse små i huset- og småtasser som skal ligge og krype rundt på gulvet;) Jeg ønsker deg og familien en riktig GOD JUL!
  Og dagens trivielle nyhet herfra er at Henri sto opp med tørr bleie idag! Dette meldte jeg høylytt inne i respesjonen på jobben så alle fikk det med seg. Du vet; disse små gledene- nyt dem- du får sikkert flere av dem i julen :) Varm juleklem fra alle oss!

  SvarSlett
 4. Nei, ikke noe stas å fryse, da kan både sjarm og sjel gå sin vei for min del. de to siste vintrene har vært fæle!! Grattis med tørr bleie Henri- heeey, da er du et stykke på vei!Riktig god jul til dere så sees vi i det nye året:-) STOR klem!

  SvarSlett

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...