fredag 16. september 2011

Drammensreklame, pt. 2: Friluftsmuseet

Starter denne fine høstdagen med nok et innlegg der jeg reklamerer litt for Drammen:-) Og i dag står Drammen Museum Friluftsmuseet for tur! Anbefaler alle som bor i Drammens-området en søndagstur til friluftsmuseet med påfølgende vaffel på Spiraltoppen etterpå! Søndag 28. August gikk den årlige Markedsdagen på Friluftsmuseet av stabelen, og jeg fikk knipse noen bilder før det hele braket løs. Da vi kom et par timer før det åpnet ble vi møtt av en gjeng særs så blide, livlige og engasjerte pensjonister. Markedsdagen er et familiearrangement der barn og voksne kan få komme å prøve seg på gamle håndverkstradisjoner og aktiviteter; både smeden, tinnstøperen og kusken var på plass, og det var aktiviteter for barna som bl.a.  stylter, rosemaling, tinnstøping, spikking, treskjæring, smi jern inne hos smeden, og kjøre hest og vogn. I tillegg var det salg av vaffler, is, brus og drops på Landhandelen. Markedsdagen arrangeres kun en gang i året, men det fine, gamle museet kan heldigvis besøkes hver dag året rundt!


Friluftsmuseet består av en rekke ulike hus og bygninger fra Drammens- og Buskerud-regionen. Dessverre ikke så pent og velholdt som Folkemuseet på Bygdø, og i disse valgkamptider har vi kunnet lese at Friluftsmusset står og forfaller da det bevilges for lite midler til vedlikehold av de gamle bygingene. Trist, synes både jeg og et par svært inhabile pensjonister jeg kom i snakk med..
Tinnstøping er et gammelt håndverksyrke som står for fall. Men tinnstøperne i Drammen har klort seg fast til sin gamle håndverkstradisjon og støper fortsatt tinn i former. Her får du alle slags dyr, cowboyer, indianere og selvsagt tinnsoldater!
Hjemmelaget honning og gode, gammeldagse stylter. De fikk sannelig tida til å gå i gamledager og..
Skikkelig trendy på friluftsmuseet med disse industrielle lampene sikkert ingen har tatt noe særig notis av der de henger inne i smia, men som jeg skulle gitt mye for! 
Friluftsmuseet er verd et besøk, markedsdag eller ikke! Liker så godt å gå å tusle blandt gamle hus, tun og bygninger og få følelsen av å bli  tatt tilbake i tid. De som kjenner meg vet at jeg kan være en skikkelig "gæmlis", og elsker bøker om "gamledager", har lest Anne Karin Elstads "Folket på Innhaug" mer enn en gang... Skulle gitt mye for å ha vært flue på veggen på en Norsk gård på begynnelsen av 1800- tallet.. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...